A)
Temizlik
1.
Tulumba Dolabı
a. Sabah: Camları içi dışı, içine konan tepsiler
temizlenip malzemeler içine düzgünce yerleştirilir. Varsa havlusu konur.
b.Gün İçinde: Malzeme
verildikçe veya 2 saate bir veya kirlenme durumuna göre camları veya içi
temizlenir. Eğer tulumba veya diğerlerinin tepsileri kirli ise silinir veya
değiştirilir.
c. Gece:
Malzemeler ve tatlılar çıkartılarak iç dış silinir.
2.
Dışarıdaki eşyalar(Masa sandalye vs.)
a. Sabah: Eşyalar ve konulacağı zemin
temizlenerek silinip yerine yerleştirilir. Yerlere paspas ve mop atılır.
b.Gün içinde: Hava durumuna
göre 2-3 saatte bir masa sandalye silinir Yerlerde çöp yaprak vs. varsa
temizlenir. Yerlere paspas kirlilik durumuna göre atılır. Varsa paspas onun da
altı temizlenir.
c. Gece:
Eşyalar ve malzemeler temizlenerek içeri alınır. Küllük yıkanarak yerine konur.
Paspas kovası boşaltılır. Yerler süpürülür. Arada yıkanır. Dışarıda malzeme
bırakılmadığından emin olunur. Buzdolabının da fişi çekilerek kilitlenir.
3.
Şube/Dükkân içi temizlik
a. Sabah:
Her taraf temizlenir, silinir. Camlar, dolaplar, tezgâh vs. Yerlere paspas ve
mop atılır. Tatlılar yerleştirilir. Yapılmamışsa z raporu alınır ve önceki güne
ait kartlarla birlikte zımbalanır.(Menü/x/z raporları, z raporu)
b.Gün İçinde: Özellikle tezgâhlar,
kapı, tartı ve ıspatula, keski devamlı temiz tutulur. Tatlı verildikten sonra tezgâh,
ıspatula ve tepsisi(gerekirse) . Kapıdaki cam tutma yerleri kontrol edilir.
Camlar ve dolaplar ara sıra kontrol edilir. İçerideki masa ve sandalyeler de
3-4 saatte bir kontrol edilerek gerekirse silinir. Yerler ise kirlenmesi
halinde hemen paspas ve mopla temizlenir. Paspas suyu çok kirlendi ise
boşaltılarak yeni su ve pril vs. konur. Girişte paspas varsa onun da altı
temizlenir. Kuruması için bir süre beklenir.
c. Kapanışta:
Tezgâhlar silinir. Yere paspas atılır. Kirli yerler silinir. Masa ve
sandalyeler kirli ise temizlenir. Dolap vs. temiz bırakılır. Çay boşaltılır.
Çöp atılır. Bezler çok kirli ise leğene su ve çamaşır suyu konarak bezler
içinde bekletilir. Gerekirse çaydanlık temizlenir.
d. Extra durumlar: Sinekler
kovulur veya öldürülür. Klima da açılabilir.NOT: Her yerin bezi ayrıdır. Bezler
kirli bırakılmaz. Kirliyse sıvı sabunla yıkanır, sıkılır. Çeşme kenarına
bırakılmaz. Kurulama bezi bazen çaydanlığın üstünde kurutulur. Bezler katlı
biçimde tutulur.
4.
Tepsi ve Tezgah temizliği
a. Tezgah:
Tezgahlar devamlı kuru ve temiz tutulmalıdır. Özellikle tatlı verdikten sonra
mutlaka kontrol edilmeli silinmelidir. Spatula ve keski de sabunlu su ile
yıkanarak kurulanmalıdır. Asla ıslak bırakmayın. Acil durumlarda Sütlü
nuriyeden sonra diğer tatlılara kullanma ama normal tatlıdan sonra sütlü Nuriye
için kullanabilirsin
b.Tepsi: Tepsi arabadan ilk
geldiğinde altı ve yanları nemli tepsi beziyle silinir. Silerken duvara
yanaştırarak destek alıp silinmelidir. İçinde tatlı azalınca keski ile
temizlenmelidir. Yarısı boşaldı ise bezle de temizlenmelidir. Bunu yaparken
tatlıya su değdirmemek şarttır. Biraz mesafe bırakılır. Gerekirse peçeteyle
kurulanır. Tatlı tarafından başlanır. Kenarlara doğru gidilir. Sütlü tatlılarda
daha çok dikkat edilir. Trileçe’de sadece kek kısımları alınır dış kenarları
silinir. İçi sadece spatula ile silinir. Tulumbadaki tepsilerde çok kirli
değilse bezle silinir. Çok kirli ise tepsi değiştirilir.
c. Kişisel
temizlik: Saç sakal treaşına dikkat edilir. Saç sakal traşı ounmadan gelinmez.
Saçlar toplu,eller ojesiz olmalıdır. Tırnaklar her zaman temiz olmalıdır.Eller
sıkça yıkanır. Elbise ve ayakkabılar temizlenerek gelinir. Dükkan içinde
kirlendiyse hemen temizlenir.
B)
TATLILARIN ALINMASI
1.
Yeni Tepsi Geldiğinde
a. Gelen
tepsi önce tartılır. Darası çıkarılarak cevizli ,fıstıklılar ve pastalar ayrı
başlıkta gramları ve adı yazılır. Önce
karalamaya yazıp sonra temize geçilebilir. Halka, trileçe alman pastası ayrı
yazılır.
b.Pastalar önce topluca
tartılır. Dara düşülür ve pasta kısmına yazılır. Ekler de tartılarak pastaya
eklenir. Daha sonra pastaların herbiri ayrı ayrı tartılır ve fiyatları etikete
yazılır. Arkasına geldiği tarihi küçük biçimde yazılır. Gün geçtikçe fiyat
düşürülür.
c. Tepsilerin
kenarı ve altı düzgünce nemli bezle silinir.
d.Gerekiyorsa süsleme yapılır.
e.Tezgahta her iki yönden
hizalı biçimde herzamanki yerine konur.
2.
Başka Şubeden Geldiğinde
a. Diğer
şubelerden gelenler (aynı kişiye aitse dükkan) tartılmaz. Tepsi kirliyse
silinerek yerine konur. Fazla ise tezgah altına konur, yarım ise diğer tepsiye
ekleme yapılır.
b.Önceki günden kalan varsa
tepsi boşaldıkça ekleme yapılır.
C)
TATLILARIN SÜSLENMESİ
D)
TATLI VERİLMESİ
1.
Kutunun seçilip hazılanması
2.
Verilecek tatlı çeşidine ve istenen miktara
uygun kutu iyice açılarak kapağı kıvrılarak arka tezgaha konur.
3.
Dolu Tepsiden Baklava Verilmesi
Tepsi dolu ise alınacak baklavaların olduğu kısım kesici ile kesilerek
uygun spatula ile iyice alta bastırarak tersten alınır. Yanında bıçak veya
kesiciden destek alınır. Baklavalar kutuya sıralı ve yanaşık konur. Tepsiden
verilirken hep kenar ve köşeler verilmez. Sadece ortadan isteyenlere de bu
şekilde verilmez. Sıradan gidilir. Tren şeklinde gidilmez . Tekli varsa o
kenara alınıp sonra verilir veya tepsiye yerleştirilir.
4.
Birazı Boş Tepsiden Baklava Verilmesi
Kesici ile verilecek kısımlar spatulaya uygun biçimde kesilerek spatula
yardımı ile alınıp kutuya sıkıştırılmadan yanaşık biçimde konur. Gerekirse 1-2
tl lik az konur. Sütlü Nuriye veriliyorsa önce tartılır, sonra gerekiyorsa süt
şerbeti eklenir.
5.
Trileçe Verilmesi
Trileçeler kurupasta kutularına
konur. Spatula ve meyve bıçağı ile ittirilerek kutuya konur. Çok sulu ise
altına naylon yerleştirilir. Kutunun durumuna göre kapağı kapatılmaz veya az
kapatılop bantlanır.
6.
Kuru Baklava Verilmesi
Eldiven giyilerek sırayla kutuya tek tek konur. Sırayla baklavalar
alınır. Eğer o sıra bitti ise naylon atılır.
7.
Halka Tatlısı Verilmesi
1.
Tek tek verilirken naylonu halkanın ortasına
gelecek şekilde kıvırıp bir ucundan tutulur. Naylonun diğer ucu müşteriye
gelecek şekilde uzatılır.
2.
Paket olarak verileceği zaman 5’lik veya 10’luk
kağıt poşete halkalar maşa ile konup ağzı büzülür. Poşetin içine konur.
8.
Tulumba Verilmesi
a. Klasik
Tulumba
Kürek yardımı ile verilecek miktara uygun olarak seçilen naylon kutulara
konur. Tulumbaların parçalanmamasına özen gösterilerek yavaşça konur.Gerekirse
küreğe de bir miktar alıp tartılır. Eksik ise ilave edilir. Tartıdan sonra eğer
çok şerbetli değilse mutlaka tulumba şerbeti eklenir.
b.Osmanlı tulumbası
1.
Kilo ile istendiğinde maşa yardımı ile uygun
naylon kutuya tek tek konur. Tartıldıktan sonra üzerine şerbet eklenir.
2.
Adet olarak istendiğinde naylon ile bir ucu
sarılarak verilir.
9.
Kadayıf Dolması Verilmesi
a. Adet
istendiğinde naylon ile bir ucu sarılarak müşteriye verilir.
b.Kilo ile sitendiğinde uygun
karton kutuya maşa ile konur. Tartıldıktan sonra üzerine süt şerbeti veya
normal şerbet gezdirilir.
10.
Kadayıf verilmesi
Tepsiden spatula ile bir sağdan bir soldan veya 2 sağdan 2 soldan olacak
şekilde uygun kutuya konularak tartılır. Asla kesilmez. Tartıldıktan sonra
üzerine süt şerbeti eklenir.
11.
Süper fıstıklı kadayıfın verilmesi
Keski ile sıra gözetilerek kare veya duruma göre dikdörtgen biçimde sert
bir şekilde kesilir. Spatula ile kutuya konur. Tartıldıktan sonra süt şerbeti
eklenebilir.
12.
Yaş pasta verilmesi
Adet pasta veya büyük pasta istenmesi durumuna göre uygun kutuya
çıkıntısından tutularak kutuya konur. Kutunun önü ve üstü açılır öyle konur.
Adet pastaların kenarı içine sokulmaz, kenarlarına bant yapıştırılarak
kapatılır. İstenirse yazı yazılıp kutu kapatılmadan önce pastanın üstüne konur.
İstenirse hazırlanmış mum ve maytaplar paketin üstüne bantlanır. Küçük pastalar
hışır poşete, büyük pastalar ise büyük poşete konur. Büyük kola istenirse o da
büyük poşete konur.
13.
Ekler verilmesi
Eldivenle istenilen miktara uygun kutuya tek tek veya ikişer ikişer
yerleştirilerek tartılır.
.
14.
Genel Kurallar
Tatlı verildikten sonra
gerekiyorsa şerbet eklenmelidir.(Sütlü Nuriyeler ve kadayıflara süt şerbeti,
tulumbalara tulumba şerbeti). Önce tartılıp sonra şerbet eklenmelidir. Daha
sonra bantla kapatılıp uygun poşete ortalayarak konulmalıdır. Tulumbalar ve 250
gramlıklar hışır poşete konur. Diğerleri kaliteli poşete konur
E)
KAPANIŞTA YAPILACAKLAR
1.
Eksikleri yaz, liste yap
2.
Çay çöpe boşaltılarak çaydanlık temizlenecek
3.
Çöp boşaltılacak ve atılacak
4.
Çöp kovasına yeni poşet takılacak
5.
Bulaşıklıktakiler kurulanıp yerlerine
kaldırılacak
6.
Ocak kontrol edilip kapatılacak
7.
Masaları ve sandalyeleri sil
8.
Tulumba dolabının heryerini temizle
9.
Tulumba dolabını içeri al
10.
Dışarıdaki malzemeleri (masa sandalye papas
havlu vs) içeri al
11.
Kola dolabını kilitle
12.
Elektrikli ısıtıcıyı kapat
13.
Klimayı kapat
14.
Varsa perdeyi indir
15.
Perde yoksa tatlıları camdan uzaklaştır
16.
Tezgahları temizle
17.
Bezleri temizle, gerekirse leğene koy içine
çamaşır suyu koy
18.
İçeriye paspas at
19.
Gerekirse dışarıya da paspas at
20.
Tv yi iki kumandasıyla kapat
21.
Sahte para cihazını kapat
22.
Tartıyı kapat
23.
Lambaları kapat, uygun şalteri indir
24.
Tekrar bir genel gözle içeriyi ve dışarıyı
kontrol et
25.
Kepengi kapat (Kepenk aralığına birşetin
sıkışmadığından emin ol.
26.
Kepenk tamamen kapanana kadar bekle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder